Stap voor stap handleiding voor het bewerkingsprogramma

Je kerstkaarten zelf maken is erg eenvoudig. Je hoeft er géén speciale software voor te installeren, het werkt gewoon op elke computer, tablet en smartphone. Je hoeft ook niet speciaal handig te zijn met computers: iedereen kan het!

Op deze pagina laten we je stap-voor-stap zien hoe je zelf je ontwerp kunt maken. Probeer het gerust, en kom je ergens niet uit, neem dan contact op met de klantenservice: we helpen je graag!De volgende stappen worden doorlopen:


Stap 1: Maak een keuze uit de verschillende kaart formaten

Als je je kerstkaarten helemaal zelf wilt maken, dan begin je met het kiezen van het kaarttype:


Kerstkaarten zelf maken, stap 1: kies je kerstkaart
Stap 1: kies het type kerstkaart

Kies een enkele kaart, dubbele (vouw-)kaart of zelfs een drieluik kerstkaart. De gekozen kaart wordt op je account opgeslagen, deze zal in het begin nog helemaal leeg zijn.

Wij kiezen nu voor de vierkant dubbele kaart, door er één keer op te klikken. De lege kaart wordt aangemaakt en opgeslagen op je account. Je krijgt nu het volgende te zien:


Kerstkaarten zelf maken, blanco kaart
De blanco kerstkaart is aangemaakt en opgeslagen op je account

Waar wordt je kerstkaart opgeslagen

De basis van je kerstkaart is er. Je kunt deze kaart altijd weer terugvinden door -als je op de site Kerstkaartensturen.nl bent ingelogd- te klikken op "ontwerpen & bestellen" en vervolgens "mijn kerstkaarten ontwerpen & bestellen ".
Stap 2: Plaats een leuke kerst-illustratie op de voorkant

Klik op de afbeelding van de voorzijde van je kerstkaart, of op de link die je er direct onder ziet staan: "Achterkant/voorkant bewerken". De kaartenmaker wordt geopend:


Kerstkaarten zelf maken, de kaartenmaker
De Kaartenmaker (Online Editor) is geopend

Snijlijnen en vouwlijnen

De kaartenmaker toont de achterkant (links) en de voorkant (rechts) van je kerstkaart. De zwarte doorgetrokken lijn is de snijlijn. LET OP: Plaats afbeeldingen altijd door tot over de snijlijn.

In het midden is de vouwlijn met een stippellijn aangegeven. Boven de kaart loopt een dunne blauwe balk, hier kun je er voor kiezen om alleen de achterkant, alleen de voorkant of de hele buitenkant van de kaart te zien. De actieve instelling is GROEN EN IN HOOFDLETTERS weergegeven.

Actie: Selecteer de voorkant door één keer op "voorkant" te klikken.


Kerstkaarten zelf maken, de voorkant
De Kaartenmaker met alleen de voorkant van je kerstkaart

Links in beeld zie je een verticaal menu waarmee je verschillende elementen toe kunt voegen aan het ontwerp van de kaart. Zo kun je kiezen uit:

  • tekst toevoegen
  • eigen foto / ontwerp
  • illustraties
  • kleurvlak

We kiezen nu voor "Illustraties", en vervolgens voor "kerst". Je scrollt naar beneden tot je "rendieren" ziet, en bijna onderaan kies je het hoofd met gewei, door hier op te klikken. De afbeelding wordt meteen op je ontwerp geplaatst:


Kerstkaarten zelf maken, illustratie op de voorkant
De gekozen illustratie is binnen je ontwerp geplaatst

Je kunt de afbeelding nu iets kleiner maken door het blauwe hoekpunt rechtsonder aan te klikken en ingedrukt te houden, en dan naar linksboven te bewegen. Als je de gewenste grootte hebt bereikt, laat je de muis los. Vervolgens kun je de illustratie mooi naar het midden van de pagina slepen.


Kerstkaarten zelf maken, illustratie op de voorkant
De afbeelding iets verkleind en mooi gepositioneerd

Beveiligen tegen per ongeluk verschuiven

Als je wilt voorkomen dat je het plaatje per ongeluk verplaatst (vooral op tablet of smartphone kan dat nog wel eens gebeuren), dan kun je het plaatje daar tegen beveiligen. Je klikt daarvoor boven in het menu op het groene slotje. Het slotje wordt dan rood, en het plaatje wordt nu omgeven door een rode stippellijn. De afbeelding is nu beveiligd tegen "per ongeluk verschuiven".

Je ontwerp tussentijds opslaan

Het is verstandig tussentijds ook af en toe de wijzigingen op te slaan, dat doe je door -boven in beeld- op het "opslaan" knopje te klikken. Er volgt altijd een bevestiging op je beeldscherm dat de wijzigingen zijn opgeslagen.
Stap 3: Zet je kerstwens op de kaart

Om een tekst aan de kaart toe te voegen, klik je weer boven in beeld op de "toevoegen" knop. Nu kies je voor de bovenste button "Tekst toevoegen".

Er wordt een nieuw venstertje geopend waar je de tekst kunt typen. Schrijf de kerstwens en klik op toepassen. De tekst wordt nu op de kaart geplaatst.


Kerstkaarten zelf maken, kerstwens schrijven
Je kerstwens is geschreven, hierna gaan we de tekst mooi opmaken

Tekst centreren

Om de tekst mooi over de breedte van de kaart te centreren, sleep je eerst het blauwe vierkantje aan de rechterzijde tot aan de zwarte doorgetrokken lijn. Vervolgens klik je onder in beeld op "Centreer".


Kerstkaarten zelf maken, kerstwens centreren
Je kerstwens mooi gecentreerd

Je kunt de tekst iets naar beneden slepen met je muis, of gebruik maken van de pijltjes-toetsen op je toetsenbord.

Tekstfuncties als lettertype, grootte, en tekstkleur

Je selecteert de tekst door er een keer op te klikken, de tekst wordt dan omgeven door een blauwe stippellijn. Onderin beeld krijg je dan alle tekst-functies te zien. Hier kun je de kleur aanpassen, maar ook lettertype en de grootte van de tekst.

Speel daar gerust een beetje mee, het ziet er al snel professioneel uit!


Kerstkaarten zelf maken, kerstwens opgemaakt
Je kerstwens mooi opgemaaktStap 4: Kies een achtergrondkleur

We gaan nu de achtergrondkleur instellen. Je klikt eerst even buiten de kaart (op de grijze achtergrond) zodat niets meer is geselecteerd. De menubalk onder de kaart toont nu alleen nog één button: "achtergrond"(kleur). Als je daar op klikt, wordt er een nieuw venster geopend waar je snel een aantal kleuren kunt kiezen:


Kerstkaarten zelf maken, achtergrondkleur kiezen
Kies eenvoudig een achtergrondkleur

Door op "meer" te klikken kun je ook een specifieke kleur opgeven. In dit geval kiezen we zwart door er een keer op te klikken. De bovenbalk van dit venster kleurt mee naar de gekozen kleur. Als dat naar wens is, dan klik je op "toepassen". Het resultaat is prachtig:


Kerstkaarten zelf maken, achtergrondkleur kiezen
Jouw kerstkaart met eigen achtergrondkleur

TIP: Denk je er weer even aan de wijzigingen op te slaan?

En nu: leef je uit!

Met een paar simpele handelingen wordt het ontwerp nog véél mooier. We gaan nog een extra baan aan de onderkant van de kaart toevoegen. We willen deze baan over zowel de voorkant als de achterkant, dus klikken we boven in de dunne donkergrijze balk op "hele buitenkant".


Kerstkaarten zelf maken, de hele buitenkant
Makkelijk opmaken: de hele buitenkant in beeld

Via de 'kleurvlak toevoegen' (aan de linkerkant in het menu) kun je ook kleurvlakken toevoegen aan het ontwerp. Zo kun je een dunne grijze balk aan de onderkant van het ontwerp plaatsen voor meer aankleding.Kerstkaarten zelf maken, met rvs
Mooie strook RVS aan je kerstkaart toegevoegd

Als je helemaal tevreden bent dan sla je de wijzigingen op. Vervolgens klik je rechts boven op "verder". Door op "verder" te klikken worden de wijzigingen voor de zekerheid ook opgeslagen. En je bent weer in het overzicht met de door jou gemaakte ontwerpen.

Je kunt nu aan de binnenkant beginnen!


Kerstkaarten zelf maken, het eindresultaat
Het eindresultaat!